Ananasová přesnídavka s karamelem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kus větší ananas
350 g cukru krystal
0,5 l vody
1 kus citrón
plech na pečení
pečící papír
ponorný mixer

Postup přípravy receptu

  1. Cukr nasypeme na pánev a podlijeme vodou tak, aby byl po promíchání na pánvi potopený. Cukr přivedeme k varu než začne zlato hnědnout. Odstavíme a provedeme test karamelu na očko z drátku.

  2. Návod na test karamelu: tenký drátek, na kterém vytvoříme očko o velikosti třešňové pecky. Ponoříme do karamelu a kapku v očku profoukneme, jestliže vytvoří řetízek nebo několik bublinek, je karamel hotový.

  3. Dbejte velmi vysoké pozornosti při práci s karamelem, je velmi horký. A pokud začne zlátnout, odstavte pánev, protože hmota je velmi horká a po odstavení z ohně ještě stále probíhá vaření.

  4. Na plech rozložíme pečící papír a z karamelu vytvoříme různé mřížky. (Na obrázku je mřížka přes naběračku). Karamel na plechu je brzy tvrdý, takže můžeme pokračovat.

  5. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme 0,5l vody a dáme svařit. Na mírném ohni povaříme do změknutí a přidáme šťávu z jednoho citronu (pouze šťávu bez jader). Před koncem vaření přidáme karamelové mřížky (můžete rozlámat na menší kousky). Na mírném ohni pokračujeme dokud se karamel nerozpustí.

  6. Odstavíme a ponorným mixerem opatrně směs ananasu rozmícháme.

  7. Nemíchejte dlouho, ještě horké rozlejeme do zavařovacích sklenek, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru asi 5 minut. Potom otočíme, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a necháme vychladnout.

  8. Vyrobíte vynikající přesnídávku pro děti a nebo delikátní džem. Přeji dobrou chuť! Pozn.: Jak si doma vyrobit karamelovou mřížku přes naběračku zkusím nahrát na video a vložím odkaz:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!