Ztracená vejce

Recepty, Mikrovlnná trouba

Suroviny

(Množství pro 1 vejce)
2 lžíce vody
1/4 lžičky octa
1 vejce
1 lžička másla
sůl
pepř
1 lžička zelených natí
petrželky
pažitky
bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s octem vložíme do malé misky a zakryté zahříváme v MT při plném výkonu do bodu varu (asi 1/2-3/4 minuty). Vejce rozklepneme (žloutek propíchneme) a pak necháme sklouznout do vařící octové vody.

  2. Misku zakryjeme a při 70% výkonu MT 1/2-3/4 minuty zahříváme. Pak misku z MT vyjmeme a vejce necháme ještě zakryté asi 2 minuty stát. Pak vejce z misky vyjmeme a necháme je na kuchyňském papíru okapat.

  3. Rem: Ztracená vejce můžeme podávat například tak, že v malé misce rozehřejeme při plném výkonu máslo, asi 1/2-3/4 minuty, ochutíme je solí, pepřem a spolu s nadrobno nakrájenou petrželkou, či jinou zeleninou rozdělíme na vejce.

  4. Připravujeme-li 2 vejce najednou, musíme počítat s delší dobou dohotovení, a to jak při vaření octové vody, tak i u vajec (přidáváme asi 1/2 minuty). Připravujeme-li najednou 3 vejce přidáme k udané době alespoň 1 minutu a během doby dohotovení misku jednou až dvakrát otočíme.

  5. Vejce se rovnoměrněji dohotoví. Nedoporučuje se připravovat více jak 3 vejce najednou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!