Žitné perníčky (DlabemeZdrave)

Recepty, Moučníky

Suroviny

800 g celozrnné žitné mouky (hladká, jemná)
50 g třtinového cukru (very dark)
240 g rostlinného tuku (Alsan)
80 g medu
150 ml vody
4 vejce
1,5 lžíce perníkového koření (Sonnentor)
2 lžíce bio kakaového prášku
3 kapky citrónového oleje (Just)
1 lžička jedlé sody
bílek na potření
Poleva:
300 g moučkové fruktosy
40 g Solamylu
60 g bílků
2 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku a cukr nasypeme na vál, přidáme med, vejce, tuk a vodu, vypracujeme hladké, tužší těsto. Poté vmícháme koření, kakao, sodu i olej.

  2. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice.

  3. Těsto prohněteme a vyválíme, není potřeba podsypávat, na silnější plát (já válím na cca 5mm, protože máme rádi perníčky vyšší).

  4. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně veliké, aby se stejnoměrně propekly.

  5. Pečeme na pečícím papíře při 175°C zhruba 15-20 minut podle velikosti.

  6. Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskli. Ale pozor, aby bílek nebyl vyšlehaný s bublinkami, které by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky. Letos jsem dělala i perníčky na zakázku, které se potírali směsí bílku a červeného barviva. Perníková srdíčka pak vypadala opravdu krásně v kombinaci s bílým zdobením.

  7. Poleva: Někdo dělá polevu ručně a nedá na ni dopustit. Já naopak ze zdravotních důvodů používám šlehač a poleva se mi vždy povedla.

  8. Bílek si přecedím přes punčochu (dříve to tak dělávala má babička, ale nějak jsem už pozapomněla proč).

  9. Pokud neseženete přímo moučkovou fruktosu, tak si kupte kalsickou a doma si ji velmi jemně rozemelte.

  10. Bílek s fruktosou a solamylem musíme šlehat alespoň 10min, během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu.

  11. Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně.

  12. Studené perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout (24hod) a uložíme do chladna. Já používám papírové dortové krabice, které dávám v igelitu na balkon.

  13. Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3dny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!