Zelné pickles s koprem a praženým kmínem

Recepty, Saláty

Suroviny

Na 2 velké zavařovací sklenice budeme potřebovat:
1 kg hlávkového zelí
3 cibule
1 vrchovatá lžíce čerstvého kopru (příp. mražený nebo sušený)
1 lžíce nasucho opraženého kmínu
12 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Zelí omyjeme, překrojíme napůl a ještě na čtvrtiny. Vykrojíme košťál a ostrým nožem nakrouháme na tenoučké nudličky. Cibuli rozkrájíme na tenké proužky.

  2. Oboje smícháme ve velké míse, prosypeme solí a opraženým kmínem. Rukama důkladně mačkáme a mneme, až zelí pustí šťávu. Čím víc, tím líp.

  3. Potom zelí rozdělíme do sklenic a pěstí upěchujeme, abychom vyhnali všechen vzduch. Takže žádné bubliny ve sklenici!

  4. Upěchované zelí překryjeme polovinou zelného listu a zatížíme kamenem vyvařeným ve vodě.

  5. Přikryjeme víčkem, ale zcela neutahujeme, aby mohla přetékat šťáva, která kvašením nabývá. Sklenice proto uchováváme na talířku, plechu nebo misce.

  6. Kvasit necháme při pokojové teplotě 4-5 dní.

  7. Pak zelí ochutnejte, jestli už má říz dle vašeho gusta a případně šoupněte do lednice. Pokud máte rádi ostřejší chuť, nechte jej v teple kvasit o den dva déle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!