Zelí s medem

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 sklenice červeného sterilovaného zelí (já měla z Albertu o objemu 670 g)
1 menší cibule
2 PL medu
1 PL vinného octu (lze i normální)
1 lžička drceného kmínu (nebo dle chuti)
sádlo nebo jiný vhodný tuk

Postup přípravy receptu

  1. Na zvoleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Přidáme kmín, několik sekund restujeme a vysypeme obsah sklenice i s nálevem. Přidáme 1 PL medu, zmírníme teplotu a dusíme téměř na skus – cca 30 minut.

  2. Poté přidáme ocet a zbytek medu a dodusíme do odpaření tekutiny – cca 10 min. Vypneme plotýnku a dochutíme dle naší chuti. Necháme spojit chutě asi 5 minut.

  3. Výsledná chuť je medově kyselkavá a med obdivuhodně zvýrazní právě červené zelí.

  4. Já nezahušťovala, ale lze zahustit dle zvyklostí.

  5. Další variantou je ke konci dušení přidat ¼ l smetany – to jsem vyčetla z webu, ale nezkoušela.

  6. Já podávala k prejtu a bramborám. Lze samozřejmě použít všude tam, kde používáme červené zelí (úplně ho vidím u křupavě upečené kachničky). Zdroj: rodinný recept, ale našla jsem i na různých webech.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!