Zeleninová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 cibule
200 g mrkve
100 g celeru
150 g řapíkatého celeru
100 g pórku
cca 8 kuliček nového koření (nebo mleté)
2 bobkové listy
sůl
mletý pepř
cca 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
200 ml smetany ke šlehání
hladká mouka na zahuštění
50 g másla
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak přisypeme na plátky pokrájený pórek s řapíkatým celerem, koření a ještě krátce vše smažíme.

  2. Vše zalijeme cca půllitrem vývaru, osolíme a povaříme do změknutí zeleniny. Následně vlijeme smetanu, provaříme, zahustíme troškou záklechtky (hladká mouka s vodou) dle požadované hustoty, vše ještě provaříme za občasného promíchání, dle chuti dochutíme solí, cukrem a octem. Z omáčky vybereme kuličky nového koření a bobkové listy.

  3. Podáváme s knedlíkem nebo bramborami.

  4. Kdo se neobejde bez masa, může přidat do omáčky prohřát vařené hovězí, drůbeží nebo vepřové maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!