Zatočený jahodovo kefírový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
125 g cukru
50 g polohrubé mouky
50 g škrobové moučky
1/2 balíčku kypřícího prášku
1 PL kakaa
Na krém:
750 ml kefírového mléka (já použila nízkotučné)
3 PL citronové šťávy
100 g cukru
1 vanilkový cukr
200 ml smetany na šlehání
10 plátků želatiny
250 ml smetany na šlehání (na potření dortu)
1 ztužovač šlehačky
300 g jahod

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C.

  2. Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut.

  3. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.

  4. Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.

  5. Dáme nabobtnat želatinu.

  6. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr.

  7. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200 ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.

  8. Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů.

  9. Potřeme je krémem z jedné strany.

  10. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem.

  11. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek).

  12. Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.

  13. Nakonec ušleháme 250 ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!