Zapražená kuřecí polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

100 g másla
100 g hladké mouky
2 větší kuřecí stehna nebo čtvrtky
1 mrkev
celer, cca čtvrt kusu
2 stroužky česneku
voda dle potřeby
muškátový květ dle chuti
sůl
pepř mletý
4-5 kuliček celého pepře
1-2 kuličky nové koření
1 bobkový list
celerová nebo petrželová nať
krutony

Postup přípravy receptu

  1. Omyté kuřecí maso dáme se zeleninou, rozmáčknutými stroužky česneku, bobkovým listem a kuličkami koření do hrnce, přilijeme zhruba 3/4 litru vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni do změknutí masa, zeleninu vyndáme z vývaru o něco dříve, aby byla na skus. Po změknutí masa vývar scedíme a obereme maso od kostí.

  2. V jiném hrnci rozpustíme máslo, posypeme hladkou moukou, přidáme i muškátový květ dle chuti (cca na špičku lžičky) a za stálého míchání vymícháme světlou jíšku, kterou zalijeme za stálého míchání scezeným vývarem. Přivedeme k varu a provaříme. Dle chuti polévku ochutíme solí a pepřem, přidáme obrané maso, které jsme pokrájeli se zeleninou na menší kousky a polévku můžeme ještě naředit vývarem či vodou do požadované hustoty.

  3. Do polévky nakonec vmícháme jemně pokrájenou celerovou nebo petrželovou nať a můžeme podávat. Kdo má rád v polévce krutony, může jimi polévku doplnit přímo na talíři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!