Zapečený chřest se smetanou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- chřest (podle počtu strávníků, v mém případě 8ks)
- šunka
- Na přelití
- 2 vejce
- 150 ml smetany
- 150 g sýra (osvědčila se kombinace obyčejný/uzený eidam)
- pepř
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- tuk na vymazání
Postup Zapečený chřest se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Chřest omyjeme a oloupeme. Vložíme na 5 - 10 minut do vroucí osolené vody (čas záleží na velikosti chřestu).
Mezitím si vymažeme pekáček tukem (já použila máslo) a připravíme z vajec, smetany a strouhaného sýru směs na přelití.
Chřest necháme chvilku vychladnout, aby se s ním dalo pracovat a postupně balíme po dvou výhoncích do plátků šunky.
Takto zabalené vyskládáme do pekáčku a přelijeme sýrovou směsí.
Lehce opepříme, postrouháme špetkou muškátového oříšku a v případě potřeby dosolíme.
Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C zhruba 20 minut.