Zapečený chřest se smetanou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

chřest (podle počtu strávníků, v mém případě 8ks)
šunka
Na přelití
2 vejce
150 ml smetany
150 g sýra (osvědčila se kombinace obyčejný/uzený eidam)
pepř
sůl
špetka strouhaného muškátového oříšku
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Chřest omyjeme a oloupeme. Vložíme na 5 - 10 minut do vroucí osolené vody (čas záleží na velikosti chřestu).

  2. Mezitím si vymažeme pekáček tukem (já použila máslo) a připravíme z vajec, smetany a strouhaného sýru směs na přelití.

  3. Chřest necháme chvilku vychladnout, aby se s ním dalo pracovat a postupně balíme po dvou výhoncích do plátků šunky.

  4. Takto zabalené vyskládáme do pekáčku a přelijeme sýrovou směsí.

  5. Lehce opepříme, postrouháme špetkou muškátového oříšku a v případě potřeby dosolíme.

  6. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C zhruba 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!