Zapečené palačinky plněné chřestovým bešamelem a šunkou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 svazek zeleného chřestu
sůl
70 g sýra gruyére
100-150 g dobré šunky (klidně sušené, je výrazná)
olej
Palačinky:
1/2 l mléka
200 g hladké mouky
2 žloutky
špetka soli
Bešamel:
1/2 l mléka
40 g másla
40 g hladké mouky
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Těsto na palačinky vymícháme dohladka a necháme chvíli odležet. Pak na olejem potřené pánvi smažíme tenké palačinky. Skládáme je na sebe a udržujeme teplé. Pekáček nebo zapékací misku vytřeme olejem.

  2. Z chřestu odlomíme špičky, zbytek šetrně oloupeme škrabkou, nedřevnaté části nakrájíme na asi 1 cm silné kousky (slupky a dřevnaté konce uvaříme a vývar použijeme do některé zeleninové polévky). Blanšírujeme v osolené vodě asi 98°C horké asi 15 minut nebo do změknutí.

  3. Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a vymícháme hustou a hladkou bešamelovou omáčku, ochutíme solí a pepřem. Povaříme asi 5 minut.

  4. Kousky chřestu promícháme s 2/3 bešamelu. Palačinky jednu po druhé potřeme chřestovým bešamelem, položíme plátky šunky a zatočíme. Naplněné palačinky rovnáme do pekáčku.

  5. Povrch potřeme zbylým bešamelem, posypeme nastrouhaným sýrem. Ozdobíme odloženými hlavičkami chřestu. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15-20 minut - do zčervenání povrchu. Podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!