Zapečená dýně s bramborami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

3 velké brambory
1 středně velká máslová dýně (butternut squash)
3 strousky česneku
rozmarýn
tymián (sušený či čerstvý)
250 ml smetany
sůl
pepř
máslo (na vymazání zapékací mísy)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Lehce vymažte zapékací mísu máslem.

  2. Brambory oloupejte a nakrájejte a tenké plátky cca 3-4 mm pokud se vám bude dařit. Dýni oloupejte (obyčejnou škrabkou na zeleninu), podélně rozřízněte a vydlabejte veškerá semínka. Nakrájejte na plátky stejně jako brambory.

  3. Šlehačku dejte do malého kastrůlku, přidejte do ní utřený česnek a ohřejte. Nesmí vařit jen ohřát aby se rozložila chuť česneku.

  4. Nakrájenými brambory zakryjeme spodek mísy, na ně dáme vrstvu dýně, lehce osolíme a opepříme a posypeme rozmarýnem a tymiánem a přelijeme trochou smetany s česnekem. Poklademe další vrstvou brambor, dýně a koření a přelijeme smetanou. Opakujeme dokud máme místo v míse či dokud máme brambory a dýni. Poslední vrstva by měla být dýně s kořením a na ni vylijeme zbytek smetany s česnekem.

  5. Zakryjeme alobalem, přitlačíme aby se smetana dostala všude a řádně utěsníme po okrajích a zatížíme, (já používám brambory, ale pokud máte malá závažíčka tak to je ještě lepší - ne kameny protože mohou explodovat).

  6. Pečeme v troubě cca 45 min. Po 45 min vyzkoušejte špičkou nože zda jsou brambory krásně měkké, pokud ano sundejte alobal a nechte péct dalších 10-15 min. Doba pečení závisí na tloušťce brambor.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!