Vysoká a hluboká pizza

Recepty, Pizzy

Suroviny

Těsto:
120 ml teplé vody
1/2 kostky droždí (cca 20 - 25 g)
625 g pizza mouky
1,5 KL soli
1,25 hrnku vlažné vody
2 PL extra panenského olivového oleje
Rajčatová omáčka:
30 g másla
100 g cibule nakrájená nadrobno
1/4 KL sušeného oregána
1/2 KL soli
2 stroužky česneku utřeného
2 konzervy (á 400 g) krájených rajčat
1/2 KL cukru
1/2 KL sušené bazalky
3 KL extra panenského olivového oleje
1/8 KL mletý černý pepř
Dokončení:
500 g Mozzarelly nastrouhané
paprikáš
šunka
slanina

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Do větší mísy nalijeme 1/2 hrnku teplé vody a rozmícháme v ní droždí. Necháme chvíli stát. V míse kuchyňského robotu nebo ve velké míse smícháme mouku a sůl. Vlažnou vodu nalijeme do mísy s rozpuštěným droždím a lehce promícháme. Tuto směs pomalu lijeme k mouce a pomalu mícháme. Přidáme olivový olej. Mícháme na nízké rychlosti. Na robot nasadíme hnětací hák (nebo dřevěnou vařečkou) těsto uhněteme na nižších obrátkách dohladka, asi 5 minut. Těsto vložíme do olejem lehce vymazané místy, jednou otočíme, aby se olejem těsto pokrylo a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout, cca 1 1/2 - 2 hodiny až zdvojnásobí objem.

  2. Zatímco těsto kyne, připravíme si omáčku. Rajčatová omáčka Máslo rozpustíme ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli, oregano a sůl. Vaříme za občasného míchání, dokud se tekutina neodpaří a cibule nebude zlatavá, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi dalších 30 vteřin. Přidáme rajčata a cukr a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 minut. Pokličku odkryjeme a vaříme asi dalších 15 minut dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme bazalku, pepř a olivový olej.

  3. Dokončení Troubu předehřejeme na 250°C a necháme alespoň 30 minut péct naprázdno. Těsto vyndáme z mísy na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. (Pokud budeme polovinu zamrazovat, zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do mrazáku.) Z těsta, které budeme používat lehce vytvarujeme hladkou kouli. Přikryjeme ji vlhkou utěrkou na alespoň 10 minut, ale ne více než 30 minut. Připravíme si hlubokou formu o průměru cca 30 cm a lehce ji vymažeme olivovým olejem. (Pokud nemáte kulatou, můžete samozřejmě použít i hlubší hranatou zapékací formu/ mísu/ pekáč nebo formu.) Těsto vytvarujeme na dno a do stran, lehce pomažeme olivovým olejem. Na těsto, tedy dno pizzy dáme nastrouhanou mozzarellu. Na ní nalijeme rajčatovou směs a řádně rozprostřeme až ke krajům. Na směs naskládáme další suroviny dle chuti - např. kolečka paprikáše, kousky slaniny, šunku, houby, olivy, artičoky, atd. Pečeme 20 - 30 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Před krájením necháme 10 minut odpočinout.

  4. Recept je na dvě velké pizzy, až pro 8 strávníků! Na jednu pizzu stačí 250 g sýra. Já vždy polovinu těsta zamrazím, stejně tak polovinu omáčky (případně sýra) a mám tak vše k dispozici, když se rozhodnu znovu péct pizzu. Zmražené těsto a omáčku vyndám ráno nebo kolem poledne z mrazáku a nechám vše při pokojové teplotě rozmrazit. Nesypte na rajčatovou omáčku (tedy navrch) pizzy už sýr. Zbytečně by se vám spálil a zhnědnul a věřte, že ho je tam skutečně hodně.:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!