Vláčný koláč bez lepku, vajec a zbytečného cukru;náplň: jablka nebo tapiokový pudink

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
100 g kukuřičné mouky
200 g hladké sojové mouky
200 g hladké kukuřičné mouky
2 lžíce škrobové tapiokové mouky
1 prášek do pečiva
1 bílý jogurt 150 g
200 g tuku (máslo, Zlatá Haná)
1 lžíce libovolného oleje
Verze s jablky - Náplň:
6 větších nastrouhaných oloupaných jablek
skořice
třtinový cukr
Slavnostnější verze náplně, tapiokový pudink:
100 g kukuřičných vloček
100 g rýžových vloček
100 g datlí sušených
2 lžíce domácí rybízové marmelády
rostlinné mléko (sojové, rýžové, kokosové, ale nemusí být)
2 lžíce tapiokové škrobové mouky
vanilkový extrakt
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Těsto - vše smícháme a vytvoříme polodrobenkové těsto. Dáme do ledničky pod folii uležet.

  2. Mezitím nastrouháme oloupaná jablka.

  3. Nebo dáme vařit suroviny pro tapiokový pudink - vločky a datle rozvaříme v mléce nebo vodě, mícháme, pozor, mají tendenci se připalovat. Dáme do mixéru spolu s tapiokovou moukou, marmeládou a vanilkou, umixujeme hladký pudink.

  4. Varianta jablka: 1/2 těsta namačkáme na menší kulatou formu, vymazanou a vysypanou kukuřičnou strouhankou. Poklademe jablky a posypeme tř. cukrem a skořicí, navrch dáme druhou polovinu těsta, pečeme při 180-20°C cca 35 minut.

  5. Varianta pudink: 2/3 těsta namačkáme na vetší kulatou formu, polijeme pudinkem, ze zbytku těsta přidáním hrubé mouky (sojová, kukuřičná) vytvoříme drobenku, kterou koláč zasypeme. Pečeme při 200°C cca 45minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!