Vláček Gordon

Recepty, Dorty

Suroviny

Světlý korpus:
5 vajec
150 g cukru
150 g hladké mouky
5 lžic oleje
Tmavý korpus:
5 vajec
120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru
5 lžic oleje
Krém:
500 ml mléka
1 vanilkový puding
1 karamelový puding
cukr dle chuti
vanilkový lusk
350 g másla (250 g + 100 g)
1 žloutek
potahovací hmota
modelovací hmota

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků a ve vysoké míse vyšleháme bílky. Až jsou téměř vyšlehané, přidáme cukr a znovu řádně šleháme. Pak postupně zašleháváme žloutky a olej.

  2. Nakonec přisypeme prosátou mouku a opatrně promícháme. Těsto dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 150°C. Takto upečeme 2 plechy korpusů.

  3. Krém: v mléce svaříme žloutek, cukr a 100 g másla, uvaříme pudink. Pro lepší chuť můžeme přidat dřeň z vanilkového lusku.

  4. Necháme zchladnout ve studené vodní lázni za stálého míchání a ještě vlažnou směs začneme šlehat. Postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme hladký krém.

  5. Vychladlé dortové korpusy rozkrájíme na stejně široké pruhy, slepíme krémem a dáme ztuhnout do ledničky. Zchlazené začneme ořezávat do tvaru vlaku.

  6. Z odřezků a zbytku krému vytvoříme punčovinu (+ marmeláda, rum) a vláček dotvarujeme. Celý vlak potřeme zbylým krémem a dáme chladit.

  7. Oblíbenou potahovku obarvíme gelovými barvami dle potřeby, rozválíme a potahujeme. Při potahování takto velkého dortu se obrňte trpělivostí. Dále pak už jen zdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!