Vícezrnné dalamánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
110 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
25 g droždí
30 g žita
30 g pšenice
30 g sojových bobů (nebo sojových vloček)
lžíce lněného semínka
lžíce žitných otrub
lžička drceného kmínu
3 rovné lžičky soli
2 lžíce oleje
250 g vody do těsta
500 g hladké mouky
50 g žitné mouky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem dělala robotem. Nejdříve jsem si v kávomlýnku posekala na hrubší šrot pšenici a žito, sójové vločky jen částečně - zůstaly většinou vcelku. Vše jsem zalila 130 g horké vody a nechala nabobtnat.

  2. Lžící jsem umíchala v míse robotu omládek, mísu zakryla a omládek nechala 45 minut kynout. Pak jsem přidala nabobtnané zrní, zbytek ostatních surovin a robotem vymísila těsto. Po 60-90 minutách kynutí (záleží na teple místnosti, kde těsto kyne) jsem ho propracovala, rozdělila na 8 dílů a z každého udělala bulku - dalamánek.

  3. Lehce jsem je nařízla žiletkou, v rozevírajících se zářezech posypala kmínem a nechala na plechu asi 40-45 minut kynout. V dobře vyhřáté troubě (210°C) byly dalamánky za 25-30 minut upečeny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!