Venkovská rajčata s vejci

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

4 rajčata
4 vejce
3 stroužky česneku
1 střední cibule
olivový olej
zelená petržel
provensálské koření
cukr
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata rozkrojíme napůl, řez posolíme a ocukrujeme. Alespoň 5 minut necháme sůl a cukr na rajčatech rozpustit. Zatím si nadrobno nasekáme cibuli a stranou nasekáme česnek a petrželku.

  2. Potom dáme do pánve rozpálit olivový olej a po chvilce do něj naklademe rajčata na plochu řezu. Mezi rajčata nasypeme nasekanou cibuli a pečeme v pánvi 10-15 minut. Cibuli občas lehce promícháme, ani rajčata nenecháme k pánvi připéci.

  3. Je také dobré rajčata během pečení propíchat, aby pustila šťávu. Asi za 10 minut rajčata otočíme, šťávu s cibulí opět lehce promícháme a necháme malinko zatuhnout - pomocí cukru a šťávy z rajčat může i trochu karamelizovat.

  4. Otočená rajčata ještě asi 3 minuty pečeme a pak do pánve rozklepneme všechna vejce. Dáme pozor, aby se žloutek a bílek nespojily. Když se nám to nepovede, tak to vůbec nevadí, i tak si pochutnáme.

  5. Na rozklepnutá vejce ihned nasypeme připravený česnek, petrželku, přidáme podle chuti provensálské koření, pepř a sůl.

  6. Jakmile jsou vejce osmažená, petrželka, koření i česnek hezky zavoní, sejmeme pánev z plotny. Jako přílohu podáváme pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!