Vejce v aspiku pana hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

Do náplně
30 dkg bramborový salát (např. Bramborový salát hajného ze Šlajfu“ - TOPRECEPTY.cz)
4 ks kyselá okurka
4 ks vařené vejce
1/2 ks nakládaná kapie
4 listy hlávkové zelí
10 dkg vysočina nebo poličan nebo herkules
10 dkg měkký salám (šunkový, šunka, kladenská pečeně)
petrželová nať
Na aspik
1 ks cibule
2 ks sáček čiré želatiny
2 dkg sůl
2 dkg cukr
Nové koření, pepř celý, bobkový list
0,5 l voda
Ocet

Postup přípravy receptu

  1. Náplň: Do 4 vyšších misek položím na dno list zelí, pokryji plátky salámů.

  2. Na salám nanesu bramborový salát.

  3. Na salát položím další vrstvu salámů vytvarovaných do mističek, pokrájenou okurku, kapii a na ½ rozříznuté vařené vejce.

  4. Na konec posypu petrželkou. Ingredience by se neměly dotýkat stěn misky, aby mohl aspik proniknout kolem a do celého obsahu náplně.

  5. Aspik: Svařím nálev na aspik z vody, octa (10:1), koření, soli, cukru a cibule. Vařím cca 15 min.

  6. Nálev scedím a do scezeného horkého nálevu vsypu želatinu (dle návodu) a promíchám

  7. Ještě teplým aspikem opatrně zaliji misky až pod okraj (ingredience musí být pod hladinou).

  8. Misky nechám v chladu a temnu uležet do druhého dne. Pak podávám s pečivem jako svačinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!