Vdolky naší holky (s povidly a tvarohem)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

90-100 g vody
40 g cukru
100 g strouhaných vařených brambor
40 g zcela změklého sádla
menší vejce
lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g čerstvého droždí
Na pomazání a posyp:
dobrá povidla nebo marmeláda
tvrdý tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého na pomoučeném stole zformujeme nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka).

  3. Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit - to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.

  4. Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!