Vánočka s mandličkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky (používám speciální mouku na kynuté těsto Babiččina volba)
160 g čerstvého másla (Gran Moravia)
2 vejce
100 g třtinového cukru
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
hrst rozinek
plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít.

  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě.

  3. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků).

  4. Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý.

  5. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 °C cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!