Vánočka s kysanou smetanou

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky,
400 g polohrubé mouky,
150 ml mléka,
125 g másla,
125 g sádla,
1 kysaná smetana,
150 g cukru,
1 vanilkový lusk,
kůra z jednoho citronu,
3 vejce,
42 g droždí,
80 g hrozinek,
50 g brusinek,
100 ml rumu,
sůl,
100 g mandlových špalíků,
mandlové lupínky na posypání,
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Hrozinky s brusinkami namočíme do rumu, necháme přes noc. Mouka, kysaná smetana a vejce by měly mít stejnou teplotu, připravuji si večer než jdu spát.

  2. Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy. Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, kysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Já zadělávám v robotu. Těsto se nesmí lepit, nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí necháme ještě promíchat. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout.

  3. Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Zaplétala jsem 4 prameny pak 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 minut kynout.

  4. Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stahneme na 160°C a pečeme 45-50 minut. Já na začátku pečení vánočku přikrývám alobalem, dopékám pak bez alobalu.

  5. Doba pečení je pouze informativní, každý si určí dle své trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!