Vánočka moje oblíbená

Recepty, Moučníky

Suroviny

750 g polohrubé mouky
130 g cukru krupice
120 g Hery nebo másla
50 g kvasnic nejlépe čerstvé
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
citron - kůra
rozinky
1/4 litr mléka
1 vajíčko na potření vánočky a
na posyp mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme tužší těsto, které necháme řádně vykynout. Nejméně 2 hodiny.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny.

  3. Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.

  4. Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků.

  5. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.

  6. Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru.

  7. Konce copánku podložíme pod vánočku.

  8. Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.

  9. Troubu vyhřejeme na 220 stupňů.

  10. Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut.

  11. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25 minut.

  12. Dopékáme na 100°C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče. Dělám ji několikrát do roku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!