Vánočka bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 ml vody
2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
6 lžic cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
1 kávová lžička xanthanu
4 lžíce oleje
1 lžíce Psyllia
100 ml vody
špetka soli
rozinky
mandle
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek: ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 minut kynout.

  3. Pečeme při 170°C cca 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!