Vanilkové karamelky - fudge

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g másla
1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko kolem 400g)
175 ml mléka (plnotučné je lepší)
800 g cukru
2 kávové lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.

  2. Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.

  3. Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.

  4. Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.

  5. Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.

  6. Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu.

  7. Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.

  8. Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne).

  9. Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!