Vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem a jahodami

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Cupcakes:
250 ml mléka (mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového)
1 lžíce jablečného octa či citrónové šťávy
1,25 hrnku polohrubé mouky
2 lžíce kukuřičného či bramborového škrobu
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
115 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio či AlsanBio) nebo 1/3 hrnku oleje
3/4 hrnku cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
pár kapek kvalitního mandlového extraktu (pokud nemáte, vynechejte)
Krém:
5 lžíc kokosového oleje (v pevnějším stavu) či ztuhlé kokosové smetany (tučné kokosové mléko dejte přes noc do lednice, poté lžící vyberte pevnou bílou část)
1 sáček vanilkového pudingu
1,5 hrnku ořechového či rostlinného mléka (nejraději mám mix kokosového a mandlového nebo sójového)
3 lžíce hnědého cukru či javorového (nebo agáve) sirupu
moučkový cukr dle chuti
čerstvé jahody

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo jí dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Odměřte mléko, dejte do něj lžíci jablečného octa a nechte asi 5 minut odstát.

  2. Do menší mísy prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu a sůl a zamíchejte. Následně se postup liší v závislosti na tom, zda používáte rostlinné máslo či olej.

  3. Pokud jste zvolili rostlinné máslo, vyšlehejte ho šlehačem s cukrem do nadýchané pěny, poté zašlehejte vanilkový extrakt. Následně do této směsi střídavě přidávejte mléko a obsah mísy s moukou a dobře promíchávejte.

  4. Pokud jste zvolili olej, je postup ještě jednoduší. V misce smíchejte odstáté mléko s olejem, cukrem a extrakty. Poté postupně vmíchávejte suché ingredience z mísy s moukou.

  5. Košíčky plňte asi do 2/3 obsahu a pečte 20-22 minut. Po vyndání nechte ještě asi 5 minut chladnout ve formě, poté dortíčky vyndejte a před zdobením nechte plně vychladnout.

  6. Na krém uvařte puding s mlékem a cukrem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kokosový olej vyšlehejte šlehačem do nadýchané hmoty, poté postupně po lžících zašlehávejte vychladlý puding a moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Krém dejte dobře vychladit a ztuhnout do lednice.

  7. Když jsou košíčky i krém studené, z každého cupcaku vyřízněte nožem či lžičkou středovou část a vložte do něj menší jahodu. Vyřízlý kužel zkrojte a jeho vrchní část vraťte na cupcake (jako když přiklopíte jahodu cupcakovou pokličkou).

  8. Ozdobte krémem, přelijte jahodami rozmačkanými s trochou cukru a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!