Vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem a jahodami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Cupcakes:
- 250 ml mléka (mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového)
- 1 lžíce jablečného octa či citrónové šťávy
- 1,25 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžíce kukuřičného či bramborového škrobu
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- špetka soli
- 115 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio či AlsanBio) nebo 1/3 hrnku oleje
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- pár kapek kvalitního mandlového extraktu (pokud nemáte, vynechejte)
- Krém:
- 5 lžíc kokosového oleje (v pevnějším stavu) či ztuhlé kokosové smetany (tučné kokosové mléko dejte přes noc do lednice, poté lžící vyberte pevnou bílou část)
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 1,5 hrnku ořechového či rostlinného mléka (nejraději mám mix kokosového a mandlového nebo sójového)
- 3 lžíce hnědého cukru či javorového (nebo agáve) sirupu
- moučkový cukr dle chuti
- čerstvé jahody
Postup Vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem a jahodami
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo jí dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Odměřte mléko, dejte do něj lžíci jablečného octa a nechte asi 5 minut odstát.
Do menší mísy prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu a sůl a zamíchejte. Následně se postup liší v závislosti na tom, zda používáte rostlinné máslo či olej.
Pokud jste zvolili rostlinné máslo, vyšlehejte ho šlehačem s cukrem do nadýchané pěny, poté zašlehejte vanilkový extrakt. Následně do této směsi střídavě přidávejte mléko a obsah mísy s moukou a dobře promíchávejte.
Pokud jste zvolili olej, je postup ještě jednoduší. V misce smíchejte odstáté mléko s olejem, cukrem a extrakty. Poté postupně vmíchávejte suché ingredience z mísy s moukou.
Košíčky plňte asi do 2/3 obsahu a pečte 20-22 minut. Po vyndání nechte ještě asi 5 minut chladnout ve formě, poté dortíčky vyndejte a před zdobením nechte plně vychladnout.
Na krém uvařte puding s mlékem a cukrem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kokosový olej vyšlehejte šlehačem do nadýchané hmoty, poté postupně po lžících zašlehávejte vychladlý puding a moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Krém dejte dobře vychladit a ztuhnout do lednice.
Když jsou košíčky i krém studené, z každého cupcaku vyřízněte nožem či lžičkou středovou část a vložte do něj menší jahodu. Vyřízlý kužel zkrojte a jeho vrchní část vraťte na cupcake (jako když přiklopíte jahodu cupcakovou pokličkou).
Ozdobte krémem, přelijte jahodami rozmačkanými s trochou cukru a podávejte.