Valihrachovo kapr podle režiséra Trošky
Recepty, RybySuroviny
- 1 kapr (očištěný a pokrájený na podkůvky)
- 60-80 g másla
- sůl
- koření na ryby
- česnek (kdo nesnáší česnek, dá nějaké ostřejší koření, třeba ďábelské apod.)
- křen
- 1 smetana ke šlehání
Postup Valihrachovo kapr podle režiséra Trošky
Postup přípravy receptu
-
Do pekáče dáme na dno v několika kusech máslo, na něj kapří řízky (osolené, okořeněné kořením na ryby, a hojně počesnekované rozdrceným česnekem). Upečeme v troubě dočervena.
Mezitím nastrouháme křen podle chuti, vmícháme ho do smetany a kapra tím zalijeme. Pekáček s kaprem vrátíme do trouby a pečeme do zčervenání smetany.
Kapra jsem dělala podle tohoto původního receptu režíséra Zdeňka Trošky, jen se dvěma malými změnami. Jednak jsem neměla kapří podkůvky, ale to na chuti jídlu neubralo a za druhé jsem použila smetanu na vaření (jinou jsem doma neměla), ale podle mne to také nevadilo. Pekla jsem na 175 stupňů Celsia 2 x 20 minut. Kapr v této úpravě by se hodil i k vánočnímu bramborovému salátu. Je to opravdu moc dobré (a tím česnekem a křenem opravdu nešetřete!).