Uzená fazolová polévka naší babičky

Recepty, Polévky

Suroviny

1,5-2 hrnky fazolí
400- 500 g libovějšího uzeného bůčku nebo krkovice
1 velká nebo 2 menší mrkve
2 veliké brambory
1-2 lžíce sádla,
50 g špeku - lze vynechat
1 velká cibule
1-2 PL hladké mouky
2 vrchovaté lžičky sladké papriky
1-2 stroužky česneku
sůl podle chuti
1 KL grilovacího koření - lze vynechat
majoránka
1 kelímek smetany (může být jak smetana na vaření, tak i smetana ke šlehání)
(kdo chce, přidá i 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1/2 kostky hovězího bujónu, rovnou lžičku Vegety)

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme fazole do trojnásobného množství vody. Druhý den z nich slijeme vodu, dáme čerstvou a vaříme je pomalým varem. Asi po hodině vaření přidáme na 2-3 pláty překrojené uzené maso (to proto, aby bylo rychleji měkké) a mrkev vcelku. Vaříme do změknutí, nejdříve vyjmeme uvařenou mrkev, a pak, když je měkké, vyndáme i uzené maso.

  2. Přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a ještě asi 10 min. vaříme. Polévku mezitím podle potřeby přisolíme.

  3. Maso vykostíme a nakrájíme na kostky, vařenou mrkev nakrájíme na půlkolečka. Pokrájené uzené maso i mrkev vrátíme do polévky.

  4. Ze sádla, špeku, mouky a sladké papriky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Potom dochucujeme – drobně pokrájený nebo prolisovaný česnek, trochu majoránky, příp. 1 lžička grilovacího koření (můžeme přidat 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1/2 kostky hovězího bujónu nebo kousíček masoxu a případně podravku). Pokud je to nutné, tak ještě přisolíme.

  5. Zjemníme smetanou, které nejprve přilijeme malinké množství, necháme přejít varem a pak pomalu přilijeme zbytek smetany. Tak se mi smetana nikdy nesrazila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!