Ukrajinský boršč

Recepty, Polévky

Suroviny

(Vařím od oka, proto je množstvo surovin jen orientačné)
Asi 750 g vepřového masa (může být i trochu tučnýho masa, pak je kvalitnější vývar)
2 středně velké mrkve
1 středně velký petržel
kousek celeru
1 velká cibule
1 středně velká červená řepa
1/2 malé hlávky bílého zelí
3 středně velké brambory
asi 1 dcl rajčatového protlaku
sůl
černý pepř
trochu vegety
olej nebo mast
česnek
petržlka
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme asi litrem vody, trochu osolíme a necháme vařit na mírném ohni. Mezitím nakrájíme zelí na proužky a asi po 1/2 hodině přidáme k masu.

  2. Cibulu nakrájíme nadrobno, zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, brambory na kostky. V hluboké pánvi rozehřejeme tuk, opražíme cibuli do sklovita, postupně přidáme mrkev, petržel, celer, červenou řepu (musí se trochu osmahnout, aby pustila barvu), rajčatový protlak.

  3. Vše spolu podusíme asi 10 minut a celý obsah pánve vylijeme do hrnce s masem a zelím, přidáme nakrájené brambory, promícháme, podle potřeby dolijeme horkou vodou a vaříme, až bude maso měkké.

  4. Dochutíme, přidáme prolisovaný česnek, petrželku. Kysanou smetanu dáme až do hotového na talíř.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!