Tygří pečivo
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 7 g (sáček) sušeného droždí
- 90 ml vlažné vody
- 90 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 400 g mouky (polohrubé + hladké)
- Rýžová pasta:
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 1 lžička cukru moučky
- špetka soli
- 1 lžička oleje
- 80 g rýžové mouky
- 80 ml vlažné vody
Postup Tygří pečivo
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mléko, vodu, cukr a sušené droždí, promícháme a necháme v teple odstát přibližně 5 min., dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Pak přidáme olej, polovinu množství mouky, sůl a začneme míchat. Postupně přisypeme zbylou mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Zpracované těsto uložíme do mísy, přikryjeme a necháme v teple kynout, dokud se co do objemu nezdvojnásobí - to by mělo trvat přibližně hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme a rozdělíme na deset stejných částí. Z nich vytvarujeme kulaté bulky, rozmístíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě čtvrthodinku kynout.
Mezitím zapneme troubu - na 200 st. - a připravíme rýžovou pastu. Na ni smícháme všechny suroviny, měla by mít konzistenci jogurtu nebo řidší krupicové kaše. Vykynuté bulky lžičkou poléváme a pastu roztíráme tak, aby byly všude důkladně potřené.
Hned dáme do vyhřáté trouby péci, teplotu ztlumíme jen pokud se vám bude zdát, že se moc připalují. Pečeme cca 20 minut - krusta rozpraská a vytvoří vzor. Díky vrstvě rýžové pasty jsou housky křupavější.