Tvarohový koláč s dýní a pomerančem

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g křehkého těsta (já dělala vlastní napůl ze špaldové mouky)
500 g dýně
50 g másla
štáva z 1 velkého pomeranče
4 žloutky
100 g cukru krupice
350 g měkkého tvarohu (tučnost dle libosti)
1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilk. extraktu)
3-4 kapky éterického pomerančového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Dýni pokrájet na větší kostky, osmahnout na másle lehce do zlatohněda, zalít pomerančovou šťávou a pod pokličkou dusit do měkka asi 5-10 minut), v případě potřeby podlít vodou (málo).

  2. Vypnout, odklopit poklici, nechat chvíli oschnout, pak rozmixovat tyčovým mixérem dohladka.

  3. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat tvaroh, vanilku, nakonec dýňové pyré a éterický olej (opravdu ne víc než 4 kapky).

  4. Hmotu nalít do koláčové formy vyložené těstem (nalívat od prostředka, náplň se sama pěkně rovnoměrně rozlije).

  5. Pečeme na 160°C cca 30 minut, pak stáhnout na 140°C a dopéct (mně to trvalo tak asi dalších 10 minut, zkusit špejlí). Doporučuji péct ideálně večer a krájet až ráno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!