Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

180 g vody
20 g oleje
lžička soli
1/2 lžičky cukru
30 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
210 g hladké mouky
10-12 g droždí
Náplň:
asi 50 g másla
2 stroužky česneku
bylinky
(petrželka, pažitka, oregano, bazalka, rozmarýn)
strouhaný sýr Gran Moravia

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky - pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).

  2. Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout.

  3. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30x50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

  4. Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové balíčky pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým (forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií - do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu).

  5. Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut - každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne dotvrda a vysušený).

  6. Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochladnout a ještě vlažný už můžeme nabízet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!