Třešňový koláč z remosky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
40 g másla nebo Hery
1 vejce
1 lžíce mléka
možno přidat trochu citronové kůry
1 vejce na potření povrchu koláče před pečením
Na náplň:
400 g čerstvých vypeckovaných třešní
20 - 25 g vanilkového pudinku v prášku (podle šťavnatosti ovoce)
25 g moučkového cukru - dle potřeby i více
mletá skořice
možno přidat i mandlové nudličky apod.

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce, mléko a vše v míse zpracujeme do hladké, vláčné, nelepivé, středně tuhé hmoty. Necháme chvíli v chladničce odpočinout.

  2. Pečící mísu remosky vyložíme do třetiny výšky papírem na pečení.(Vystřihneme kolo větší než dno, papír zmuchláme do koule a pak rozprostřeme. Mísu můžeme mírně navlhčit vodou, papír bude lépe držet.) Pak těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl o trochu větší než polovina vyválíme do kulatého tvaru a vložíme na dno remosky a taky uděláme asi třícentimetrový okraj do výšky. Vypeckované třešně smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a skořicí, v jedné vrstvě hustě vedle sebe rozložíme na dno. Druhou, menší polovinu těsta, taktéž vyválíme do kruhu, malou formičkou vykrojíme pár otvorů, aby měla kde unikat pára při pečení a položíme na třešně. Okraje přitiskneme např vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pokud zbyly nějaké odkrojky těsta, tak malou formičkou vypíchneme tvary a koláč vhodně dozdobíme.

  3. Přiklopíme víkem a pečeme zhruba 35 minut. Koláč krájíme až po úplném ztuhnutí.

  4. Pečeno v menší remosce s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!