Trdelník...maxi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
80 g másla
2 vejce
3 PL práškového cukru
250 ml mléka
1 droždí
špetka soli
(z tohoto těsta vyšlo 5 trdelníků)
Posýpka:
olej
skořicový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások nasledovným sposobom: do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme kysnúť 20-30 minút.

  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke.

  3. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Nesmie sa dotýkať cesto dna plechu.

  4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160°C cca 10-15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre sa pečie rovnomerne.

  5. Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!