Toastový chléb bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

480 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžička soli
1 lžička cukru
400 g světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schar, Mantler, Jizerka, Procelia…)
50 g škrobu (měla jsem maniokový, ale určitě by šel i bramborový nebo kukuřičný)
3 lžíce bramborové kaše v prášku
2 lžíce psyllia
2 lžíce sušeného sojového mléka
1.5 lžičky droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr, ocet a olej.

  2. Mouku a škrob si odvážíme do misky, přidáme bramborovou kaši, psyllium a sušený sojový nápoj a vše důkladně promícháme.

  3. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí.

  4. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu konat své dílo. Některým pekárnám je třeba zpočátku trochu pomoct s mícháním a pomocí plastové stěrky stahovat mouku ulpělou na stěnách a v rozích.

  5. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vystydnout na kuchyňské mřížce. Ihned po vychladnutí nakrájíme na tenké krajíčky a můžeme se pustit do výroby toastů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!