Tmavý dietní chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

MALÝ BOCHNIK:
250 g tmavé celozrnné mouky
15 g kvasnic
250 ml mléka nebo vody
špetka soli
1 ČL cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku a špetku soli nasypeme do mísy a uděláme důlek. Do důlku přidáme cukr, kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Řádně promícháme a necháme 30 minut kynout.

  2. Poté těsto přendáme na pracovní desku stolu a vytvoříme z něj bochánek, který potřeme vodou, můžeme posypat kmínem, ovesnými vločkami, mákem či sezamovými semínky. Bochánek přendáme na plech a necháme 20 minut kynout.

  3. Pečeme při středně teplé troubě (jako zábrana zbytečnému vysušení chleba je dobré při pečení vložit do trouby nádobku z vodou). Zkouším špejlí zda je hotový.

  4. Před dopečením chléb potřeme vodou (kůrka bude měkčí). Peču prvních 10 minut při 200°C a potom ztlumím na 150°C a peču asi 1 hodinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!