Sýrový chléb s rajčátky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
1 a 1/2 lžičky soli
250 ml vody
1 lžíce olivového oleje
kvásek:
1 dl vody
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 lžička polohrubé mouky
300 g tvrdéh o syra (Ementál, Eidam - 200 g do těsta, 100 g na posypání)
provensálské koření
pizza koření
rajčátka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si z teplé vody, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek - necháme ho stát alespoň 10 min.

  2. Do čisté mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zamícháme a přidáme kvásek, vodu a olej. Poté vymísíme vláčné těsto. Těsto posypeme moukou, zakryjeme a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout.

  3. Vykynuté těsto položíme na desku, nepřevracíme ho, jen ho trošku roztáhneme, přidáme najemno nastrouhaný sýr asi 200 g (zbylých 100 g necháme na posypání), těsto přeložíme z jedné strany na druhou a pak ještě spodní část na vrchní. Chytneme za oba konce a vymísíme jako bochník.

  4. Vymísený bochník rozdělíme na tři přibližně stejné části a potom každý z nich vyválíme do oválného tvaru, délkou o něco kratší než je šířka plechu.

  5. Poté dáme na plech vyložený pečicím papírem, nožíkem uděláme zářezy a trošku jich od sebe roztáhneme.

  6. Před vložením do trouby potřeme vodou a jemně vtlačíme nakrájená rajčata.

  7. Posypeme sýrem a zlehka dochutíme provensálským a pizza kořením.

  8. Pečeme při 190°C asi 20 min dozlatova, necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!