Sýrový chléb s rajčátky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 250 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- kvásek:
- 1 dl vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička polohrubé mouky
- 300 g tvrdéh o syra (Ementál, Eidam - 200 g do těsta, 100 g na posypání)
- provensálské koření
- pizza koření
- rajčátka
Postup Sýrový chléb s rajčátky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si z teplé vody, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek - necháme ho stát alespoň 10 min.
Do čisté mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zamícháme a přidáme kvásek, vodu a olej. Poté vymísíme vláčné těsto. Těsto posypeme moukou, zakryjeme a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto položíme na desku, nepřevracíme ho, jen ho trošku roztáhneme, přidáme najemno nastrouhaný sýr asi 200 g (zbylých 100 g necháme na posypání), těsto přeložíme z jedné strany na druhou a pak ještě spodní část na vrchní. Chytneme za oba konce a vymísíme jako bochník.
Vymísený bochník rozdělíme na tři přibližně stejné části a potom každý z nich vyválíme do oválného tvaru, délkou o něco kratší než je šířka plechu.
Poté dáme na plech vyložený pečicím papírem, nožíkem uděláme zářezy a trošku jich od sebe roztáhneme.
Před vložením do trouby potřeme vodou a jemně vtlačíme nakrájená rajčata.
Posypeme sýrem a zlehka dochutíme provensálským a pizza kořením.
Pečeme při 190°C asi 20 min dozlatova, necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.