Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi

Recepty, Dorty

Suroviny

Světlý korpus:
3 vejce
4 PL vlažné vody
160 g krupicového cukru
180 g polohrubé mouky
1 ČL jedlé sody
+ 1 malý broskvový kompot
+ sádlo na vymazání formy
Na tmavý korpus:
4 vejce
špetka soli
120 g hladké mouky
150 g cukru
4 PL oleje
8-10 g kakaa (nebo instantní kávy)
+ sádlo na vymazání formy
Na krém:
1 karamelové Salko
125 g másla
1 měkký tvaroh (250 g)
Na dozdobení:
1 šlehačka v prášku od dr. Oetkera
+ čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Na světlý korpus: Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem a vmícháme zlehka mouku se sodou. Vše nalijeme do dortové vymazané formy a poklademe okapanými pokrájenými broskvemi. Pečeme asi 20-25 minut na 160 -180 stupňů (pečeme podle druhu trouby). Kontrolujeme špejlí. Necháme vychladnout. Uvolníme z formy a necháme ho vcelku, jen ho lehce potřeme džemem (meruňkový nebo rybízový).

  2. Na tmavý korpus: Ušleháme z bílků pevný sníh, pak opatrně přidáme olej, žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (nebo s instantní kávou). Těsto rozetřeme do dortové vymazané formy a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Necháme vychladnout.

  3. Tmavý korpus vyjmeme z formy a vodorovně přepůlíme.

  4. Mezitím si připravíme krém z karamelového Salka. Ke změklému máslu pak zašleháváme postupně karamelové Salko (pokojové teploty), vše vyšleháme do jemného, hladkého krému a pak zlehka vmícháme měkký tvaroh a zamícháme.

  5. Spodní tmavý plát potřeme karamelovým krémem a přiklopíme vrchní částí tmavého korpusu. Takto potřený tmavý korpus položíme na světlý korpus s ovocem, který jsme předtím potřeli džemem a lehce oba korpusy k sobě zatlačíme.

  6. Celý dvoubarevný dort potřeme zbývajícím karamelovým krémem, dozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme do chladu asi na 2 hodiny a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!