Šunkovo - houbová gougere

Recepty, Ostatní

Suroviny

Na těsto:
140 ml vody
3 PL změklého másla
60 g polohrubé mouky
2 promíchaná vejce
hrst strouhaného sýru
1 KL dijonské hořčice
sůl
Náplň:
hrst hub (čerstvých nebo mražených)
hrst na nudličky nakrájené šunky
čerstvé bylinky
máslo
hladká mouka
cca 100 - 150 ml mléka nebo vývaru
nastrouhaný sýr
strouhanka na posypání
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto rozpustíme v kastrůlku vodu s máslem, než začne voda vřít, mělo by být máslo rozpuštěné a od doby varu necháme cca půl minuty provařit.

  2. Odstavíme a hned vmícháme mouku se solí. Stále mícháme a jakmile se těsto nelepí na stěny a vařečku, odložíme a necháme zchladnout.

  3. Na pánvi orestujeme na másle nejprve šunku, vyjmeme a orestujeme houby do vypaření tekutiny. Osolíme, vyjmeme.

  4. V pánvi umícháme z 1 PL másla a 1 PL hladké mouky jíšku, zalijeme postupně mlékem nebo vývarem a jakmile je bešamel hladký, přidáme houby, šunku a posekané bylinky. Odstavíme, dochutíme solí a pepřem.

  5. Do těsta vmícháme hořčici, osolíme a postupně po menších dávkách zašleháváme vejce. Pokud je hmota hladká, lesklá a poměrně drží tvar, je hotovo. Může se stát, pokud jsou vejce velká, že je celá nevmícháte.

  6. Nakonec vmícháme hrst nastrouhaného sýru.

  7. Do zapékací misky přendáme těsto a od středu ho vytlačíme do stran, na dně by měla zůstat jen slabá vrstvička.

  8. Vložíme šunkovou směs, posypeme trochou strouhanky a dáme do trouby, rozpálené na 200°C. Neotvíráme troubu.

  9. Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě cca 20 minut do zlatova.

  10. Před koncem pečení posypeme sýrem a necháme zapéct.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!