Stroganoff (cтроганов)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

500 g širokých bezvaječných nudlí
3,5 hrnku vařeného sojového masa (nudličky uvařené v zeleninovém bujónu) nebo seitanu
2 lžíce oleje + 1 lžička olivového oleje
1 hrnek tence nakrájené šalotky
1 velká cibule rozčtvrcená a nakrájená na plátky
3 stroužky česneku rozmačkané
2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů
cca 1,5 hrnku hlívy ústřičné na proužky nakrájené
1 hrnek červeného vína
2 hrnky studené vody
2 lžíce kukuřičného škrobu či bramborového škrobu
2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžíce maďarské papriky
1/2 hrnku sušeného droždí
2 lžičky dijonské (příp. plnotučné) hořčice
1/2 hrnku mandlového mléka nebo sojového mléka či jiného rostlinného mléka ořechového mléka
1 hrnek hrášku z konzervy

Postup přípravy receptu

  1. Škrob rozmíchejte ve 2 hrncích vody či zeleninového vývaru. V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, vložte šalotku a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte česnek, houby a tymián a smažte dalších 15 minut.

  2. Mezitím na pánvi do křupava opečte sojové maso či seitan. Do hrnce s budoucí omáčkou přidejte sůl, víno a papriku. Zvyšte teplotu, aby se tekutina zredukovala (cca 10 minut). Poté opět snižte na střední teplotu, přidejte vodu se škrobem, dobře zamíchejte a nechte asi po dobu 5 minut omáčku zhoustnout.

  3. V jiném velkém hrnci nechte vařit těstoviny. Do omáčky vmíchejte lahůdkové droždí, mléko a hořčici. Přidejte sojové maso či seitan a zvolna vařte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte hrášek a celou směs ihned smíchejte s vařenými nudlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!