Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky

Recepty, Omáčky

Suroviny

50 g másla
60 g hladké mouky
1 větší cibule
500 g rajčat nebo 5 polévkových lžic rajského protlaku)
1 čajová lžička švestkových povidel
1 čajová lžička mleté škořice
špetka perníkového koření
5 zrnek celého pepře
2 zrnka nového koření
kousek bobkového listu
asi 2 polévková lžíce octa
1 polévková lžíce cukru
1,5 l vody nebo vývaru z hovězího předního masa

Postup přípravy receptu

  1. 1 verze podle babičky: Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce.

  2. Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme.

  3. Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba. Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa.

  4. 2. verze podle babičky bez jíšky: Rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!