Špízy z vepřových palců v rozmarýnové marinádě a s brusinkovým dipem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na špízy:
4 vepřové palce o váze cca 800 g
2 jablka
200 g žampionů
200 g pršuta
olej do pekáče
Na marinádu:
2 větvičky rozmarýnu
100 ml sezamového oleje nebo olivového oleje
lžička celého zeleného pepře
lžička hrubozrnné soli s kouřovou vůní
Na dip:
200 g čerstvých brusinek
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce červeného vína
limetková šťáva z 1/2 limety
2 lžičky brusinkového kompotu (měla jsem rybíz alá brusinky)
sůl
pepř čerstvě mletý
lžička solamylu
trocha vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme marinádu: otrháme rozmarýn, chceme jen jehličky. Všechny ostatní suroviny dáme do hmoždíře nebo mixéru a rozmělníme na kaši. Palce nakrájíme na plátky a omatláme je v marinádě. Dáme do nádoby s pokličkou a necháme přes noc v lednici.

  2. Pokud máme dřevěné špízy, namočíme je na chvilku do vodu nebo je naolejujeme. Střídavě na špízy napichuje maso, šunku, půlky žampionů, plátky jablek bez slupek a jader.

  3. Pekáček lehce přetřeme olejem a naskládáme do něj špízy. Povrch ještě zakapeme olejem. Pokud zbudou jablka nebo žampiony, přidáme je navolno do pekáče.

  4. Vložíme do trouby a přiklopené poklicí pečeme na 200° cca 30 minut. Pak ještě 15 minut bez poklice. Já jsem nepodlévala, protože jablka a žampiony pustí šťávičku, která nám udělá nádherně navinulý sosík.

  5. Dip: brusinky dáme do síta, propláchneme. Do kastrolu se sendvičovým dnem nasypeme brusinky, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Až brusinky začnou pukat, přidáme víno, necháme provařit, přidáme sůl, pepř a limetkovou šťávu. Nakonec zahustíme solamylem, rozmíchaným ve dvou lžících vody. Necháme probublat a máme hotovo.

  6. Podáváme nejlépe s pečeným bramborem. Dip podáváme studený v miskách nebo přímo na talíř. Kdo chce, může zlehka ohřát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!