Španělský ptáček – Honzova improvizace

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Hovězí zadní
worcestrová omáčka
plnotučná hořčice
sůl
pepř
vejce
párek nebo klobáska
kyselá okurka
anglická slanina
cibule
sladká paprika
jíška
olej
voda

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájejte na plátky (ideální je tak 14x12 cm, na jednu porci jsou tak tři kousky), naklepejte, potřete worcestrovou omáčkou a plnotučnou hořčicí. Až potom osolte a opepřete.

  2. Pak na to plácněte plátek anglické slaniny, kousek okurky, čtvrtku vejce a kousek párku nebo klobásky. Umotejte ptáčky (nepíchejte do nich žádná párátka, ani je ničím neovazujte) a naskládejte je těsně vedle nebo do lehce tukem vytřeného pekáčku (nerestujte je).

  3. Na pánvičce rozpalte olej a orestujte na drobno nakrájenou cibulku do hněda (přibližřně jako na guláš). Až bude cibulka tmavá, přidejte sladkou papriku, promíchejte a asi po deseti vteřinách přidejte hrnek vařící vody. Pak to všechno vyklopte do pekáčku na ptáčky.

  4. Pekáč přiklopte a šoupněte do předehřáté trouby (180 stupňů). Po hodině na to koukněte a když bude třeba, tak přilijte trochu horké vody. Ať je tam přibližně tolik vody ať jsou ptáčci potopení, ale neplavou.

  5. Za další hodinu to všechno vyndejte z trouby. Ptáčky vyndejte, šťávu přelejte do hrnce a rozmixujte jí. Zahustěte trochou jíšky a podle potřeby dochuťte solí a pepřem (většinou není ani moc třeba).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!