Snadná delikátní tomatová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

1 menší cibule pokrájená na drobno
2 lžíce oleje
800 ml horkého zeleninového vývaru
400 g plechovka loupaných rajčat;s ohledem na kvalitu a chutnost použijte celá loupaná rajčata-bývají sladší, dozrálejší a tedy chutnější, což se vám u této polévky fakt vyplatí zainvestovat
cca 25 g velmi studeného másla pokrájeného na malé kostičky
sůl, čerstvě namletý pepř, popř. troška cukru pokud rajčata byla kyselejší
1/4 – 1/2 lžičky mleté skořice (dolaďte dle své chuti)
lžíce lístečků čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžíce sušeného
jako bonus trocha smetany a kdo rád, tak přidá čerstvě nastrouhaný parmezán

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji si na mírném plameni osmahněte cibulku do zlatova. Když je cibulka lehce zlatavá, tak přidejte plechovku loupaných rajčat. Pokud použijte celá rajčata, tak je vidličkou opatrně rozmačkejte na menší kousky (nebo se mi osvědčilo šťouchadlo na brambory). Následně to celé zalijte horkým zeleninovým vývarem, přidejte tymián a přiveďte polévku k varu. Osolte a opepřete, na mírném plameni to celé povařte cca 20 minut pod pokličkou (bude to jen lehce probublávat).

  2. Nyní přijde závěrečná fáze. Horkou polévku rozmixujte (používám tyčový mixer), ochuťte mletou skořicí (která mnohé jako přísada asi překvapí, ale polévce dá nádhernou vůni a jemnou příchuť exotiky), případně dolaďte cukrem (záleží, jak moc byla vaše rajčata zralá a sladká) nebo solí. Pokud je dle vašeho gusta polévka malinko řídká, tak vmíchejte do horké polévky kostičky velmi studeného másla. Během míchání sami poznáte, že polévka mírně zhoustne a zkrémovatí díky studenému máslu. Pokud nedržíte zrovna letní plavkovou dietu, tak tam másla šoupněte klidně víc

  3. Pokud by na vás byla snadná delikátní tomatová polévka ještě trošku moc rajčatová nebo trpká, tak není nic snadnějšího, než tam vmíchat pár lžic smetany. Malinko zesvětlá původní tomatově rudá barva, ale za to polévka nádherně zjemní! Je to naprosto fantastické závěrečné doladění chuti, které si málokdy odpustím. Hřešit se občas musí, ne? 8-). Pokud do polévky nalijete smetanu, tak už jí ale odstavte z plotny a nevařte. Snadná delikátní tomatová polévka se servíruje ještě horká, posypaná troškou čerstvě nastrouhaného parmezánu a třeba i pár kostičkami do křupava opečených krutonů či plátků bílého chleba. Fantazii se meze nekladou....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!