Smetanová česnečka s tymiánem a krutony

Recepty, Polévky

Suroviny

1 palice česneku
1 litr zeleninového vývaru
6 středně velkých brambor (oloupaných a nakrájených na malé kostičky)
1 větší cibule nakrájená na drobno
3 lžíce hladké mouky
asi 6 lžic másla (5+ 1 na závěr)
mletý černý pepř
sůl podle chuti
1 lžíce sušeného medvědího česneku
1 lžička tymiánu
250 ml smetany ke šlehání
petrželka na ozdobu
krutony (nakrájené plátky světlého pečiva osmažené nasucho nebo na trošce tuku)

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme cibulku a přidáme mouku. Za stálého míchání asi pět minut restujeme a pak postupně vléváme studený vývar. Přidáme nakrájené brambory a trochu soli.

  2. Po uvaření brambor vmícháme tymián, medvědí česnek a stroužky prolisovaného česneku. Pak do polévky vlijeme smetanu ke šlehání a odstavíme.

  3. Nakonec do horké polévky přidáme lžíci studeného másla a necháme je rozpustit.

  4. Podáváme se smaženými krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!