Smažené bramborové harmoniky

Recepty, Přílohy

Suroviny

brambory
špejle
bylinková sůl
olej na smažení
zelenina na oblohu
tatarka, kečup atd.

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a z každé vykrojíme velký hranol. Nožem krájíme na plátky, ale nedokrojíme až dolů - jen asi do 3/4 brambory. Otočíme nařezanou stranou dolů a znovu krájíme plátky, ale tentokrát šikmo. Vytvoří se malá harmonika (viz foto).

  2. Nakrájenou bramboru napíchneme na špejli a roztáhneme, aby mezi plátky vznikly mezery.

  3. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do křupava. Chceme- li mít harmoniky obzvlášť křupavé, namočíme je před smažením do vody a necháme vyplavit přebytečný škrob. Potom je dobře osušíme, předsmažíme, dáme do lednice asi na hodinu zchladit a dosmažíme v horkém oleji.

  4. Posypeme solí (já použila bylinkovou) a podáváme buď jako přílohu k masu a nebo jen tak s oblíbenými dipy a zeleninou. Můžeme také posypat, například jemně strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!