Slezské bramborové válečky s povidlovou omáčkou

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

700 g syrových brambor
250 g hl.mouky
sůl
--
200 g povidel
40 g máslo
30 g hl. mouky
750 ml vody
1 citron
2 lžíce rumu
špetka skořice
strouhaný perník

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme na jemno, Vymačkáme z nich vodu a necháme ji odstát. Do brambor přidáme mouku, sůl a škrob, který nám zůstal po slití vody.

  2. Vypracujeme těsto. Uděláme váleček a rozdělíme ho na stejné kousky. Z každého kousku uděláme váleček. Vhazujeme do vroucí osolené vody. Občas promícháme. Po vyplavání jsou válečky uvařené.

  3. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme povidla a po zamíchání horkou vodu. Přidáme kůru z citronu, rum, skořici a trošku perníku. Povaříme 15 minut a občas mícháme. Nakonec dochutíme cukrem a podle chuti špetku soli a šťávu z citronu.

  4. Na talíři šišky polijeme omáčkou a posypeme perníkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!