Slaný koláč se šunkou, rýží a zeleninou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
150 g másla (tuku)
5 dl hladké mouky
1 lžička soli
2 lžičky prášku do pečiva
2 dl zakysané smetany
Náplň:
1 a 3/4 dl rýže
250 g šunky
1 menší červená paprika
3 menší vejce
1/2 pórku
sůl
pepř
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme změklé máslo s moukou, solí, práškem do pečiva a kysanou smetanou. Vypracujeme těsto a dáme na chvíli odpočinout do chladu.

  2. Podle návodu uvaříme rýži, přes kterou pak prolijeme studenou vodu, aby nám rychleji vychladla (nebo uvaříme s předstihem).

  3. Šunku a papriku nakrájíme na malé kostičky, pórek na malé tenké proužky. V míse smícháme šunku, papriku, pórek, uvařenou rýži s rozšlehanými vejci, dochutíme solí a pepřem.

  4. Těsto si rozdělíme na dva díly a každý z nich vyválíme na tenkou placku (cca 20 x 30 cm), jednu dáme stranou, druhou dáme na plech na pečicí papír, nasypeme na ni rovnoměrně náplň tak, aby nám z každé strany zbyl cca 3cm okraj těsta. Druhou placku nařízneme nožem (jak je na obrázku, aby nám vznikla jakási mřížka) a náplň přikryjeme a okraje pořádně zabalíme, aby nám směs nevypadla.

  5. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a v troubě předehřáté na 225 stupňů pečeme zhruba půl hodiny (pokud se nám zdá těsto už hodně tmavé, jednoduše snížíme teplotu). Opravdu to tu půl hodinu chce, aby nám zelenina dostatečně změkla. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!