Slaný koláč plněný mangoldem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

400 g hladké mouky + na podsypání
kávová lžička soli
50 g rozvolněného sádla + na pomazání hotového koláče
200 ml vlažné vody
Náplň:
700 g čerstvého mangoldu i s řapíky
250 g jarních cibulek i se zelenou natí (může být i více) nakrájených na jemno
1 polévková lžíce (vrchem) sádla
2 stroužky česneku rozetřené se solí na jemnou pastu
200 g anglické slaniny (uzeného) nakrájené na malé kostičky
kytička nasekané petrželové nati
100 g nastrouhaného sýru provolone
80 g nastrouhaného sýru pecorino nebo parmazánu
sůl
pepř
sádlo na vymazání formy
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, lžičku soli a přidáme odvážené sádlo. Oběma rukama sádlo mneme s moukou. Do směsi postupně přiléváme vlažnou vodu a rukou promícháváme, až nám vznikne kompaktní, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme lžíci vody. Z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme třeba do mikrotenového sáčku, aby na povrchu neokoral. Necháme ho na válu odpočívat.

  2. Opraný mangold ponoříme do vroucí vody a necháme povařit 10 minut. Poté jej vyndáme do cedníku a propláchněte studenou vodou a necháme vychladnout. Okapaný mangold rozkrájíme na malé kousky. Z mangoldu postupně, rukou, vymačkáme přebytečnou vodu. Obsahuje jí poměrně hodně. Z velké hromady lupení nám zbude miska nasekaného.

  3. Do pánve dáme vrchovatou lžíci sádla a necháme ho rozpálit. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a asi po 2 minutách přidáme nakrájenou slaninu nebo uzené, rozetřený česnek a nasekanou petrželku. Vše společně restujeme dalších 5 minut. Jakmile základ náplně začne sklovatět, pánev odstavíme. Přidáme nasekaný mangold a oba nastrouhané sýry. Osolíme a opepříme. Vše promícháme.

  4. Těsto vyjmeme ze sáčku a přendáme na lehce pomoučněný vál. Těsto hněteme 2-3 minuty hranou dlaně směrem od sebe. Těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části (dvě třetiny a jednu třetinu). Větší těsto rozválíme tak, aby přesahovalo přes okraj formy. Po naplnění cca 1 cm nad okraj náplně. S těstem se velmi dobře pracuje, nelepí se na vál a ani nemá tendenci se trhat. Aby se těsto lépe přenášelo z válu do formy, natočíme ho na váleček a pak ho opatrně spustíme do formy. Na těsto ve formě naneseme rovnoměrně připravenou náplň. Zbylé těsto tence vyválíme tak, aby zakrylo celou formu. Okraje obou placek bříšky prstů spojíme do pomyslné vlnovky. Povrch koláče propícháme nožem, aby z koláče mohla unikat pára a celý potřeme rozpuštěným sádlem.

  5. Formu s koláčem vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 minut a na posledních 5 minut zapneme horkovzduch. Po upečení se koláč lehce odlepí od formy a po částečném vychladnutí lze přendat na velký talíř. Stačí ho jen podebrat obracečkou a on sám z formy sklouzne na talíř. Koláč krájíme ostrým nožem. Koláč je sytý, jak se na správné podzimní jídlo patří. Pokud ho nesníte najednou, ve stejné kvalitě vydrží i tři dny. Zabalte jednotlivé porce do alobalu a vložte do chladničky. Před podáváním rozbalený balíček koláče stačí je prohřát v troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!