Slané tyčky (variabilní těsto)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
100-110 g vody
200 g hladké mouky (nebo smíchat hladkou a chlebovou)
20 g oleje
3/4-1 rovná lžička soli
7-9 g čerstvého droždí
Na ochucení:
1) sůl a koření (mletý pepř, paprika sladká i pálivá, kari a pro odvážné – chilli vločky). Použijete-li kořenící směsi, pamatujte, že je v nich poměrně dost soli a těsto solte opatrně.
2) obyčejný celý kmín, sezam, mák, lněná semínka na povrch těsta. Posypete jimi celý rozválený plát a znovu přejedete válečkem, aby se posyp s povrchem těsta dobře spojil. Teprve pak těsto rozkrájíte na tyčky.
3) strouhaný sýr, drobně sekaná sušená šunka, rozmarýn nebo olivy do těsta. Při zadělávání můžete do těsta přidat trochu brynzy, strouhaných nebo drobně krájených syrečků, sekané nebo mleté škvarky.

Postup přípravy receptu

  1. Postup je opravdu snadný a jednoduchý – všechny suroviny smícháme dohromady a příjemně měkké těsto necháme 25-35 minut odpočinout. Pak ho prohněteme a válečkem rozválíme na nevelký obdélník, cca 20×25 cm. Znovu necháme 10 minut odpočinout a rádýlkem na pizzu nebo nožem rozkrájíme na 1,5-2 cm široké proužky.

  2. Při přenášení na plech proužky v rukou natáhneme na šířku plechu (a tím zároveň ztenčíme) nebo je můžeme v prstech několikrát zkroutit (jako bychom chtěli proužek vyždímat) – během kynutí a pečení se taková tyčka nafoukne téměř dokulata.

  3. Na plechu budou tyčky poměrně rychle vykynuté, pečeme je při 200°C/cca 10-12 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!