Sirupy lenivej gazdinej

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

2,5 kg ovoce (napr rybíz jahody višně)
2,5 l vody
80 g kyselina citrónová
2,5 kg cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ovocie dobre umyjem, nechám odkvapkať, ale neodstopkujem, nevypeckujem.

  2. Dám do väčšej nádoby, rukami dobre premačkám.

  3. Zasypem kyselinou citrónovou a zalejem studenou vodou. Nechám stáť 24 hodín.

  4. Precedím cez husté sitko, zvyšok ovocia zas vymačkám a nechám odtekať cez hustú gázu.

  5. Do sirupu vsypem cukor, premiešavam, vždy keď idem okolo, medzitým si robím niečo iné...

  6. Keď sa rozpustí cukor, dám do zavarovacích pohárov - malých a vysterilizujem.

  7. Po otvorení držím v chladničke. Je celkom možné, že by sirup vydržal aj bez sterilizácie, ja neriskujem. Pri sterilizácii sa v pohári vytvorí pena, ale nám, lenivým gazdinám to nevadí. Chuť ostáva dobrá. Mám odskúšané z ríbezlí, jahôd aj višní. Raz som robila aj zmes.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!