Silná fazolová polévka dle hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Polévky

Suroviny

10 dkg bílé fazole
1 ks střední cibule
2 ks mrkev
1 ks petržel
1/4 celer
3 stroužky česnek
1/4 hlávky malá kapusta
1 hrst kroupy
2 hrsti sušené houby
3 ks střední brambory
1/2 lžičky kmín
1/2 lžičky mletá paprika
1 lžička majoránka
2 lžíce hladká mouka
2 l hovězí vývar
Sádlo
Sůl
Pepř
Petrželka
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájím nadrobno a nechám zpěnit na sádle.

  2. Pak přisypu předem namočené houby, drcený česnek zadusím s kmínem.

  3. Poté do základu přidám na kostičky nakrájenou zeleninu, na proužky nakrájenou kapustu a nechám zarestovat.

  4. Pak to celé zapráším hladkou moukou a paprikou, krátce zasmažím a vše pak zaliji namočenými fazolemi (včetně vody, v níž bobtnaly – použil jsem na 10 dkg. fazolí 30 dcl vody) a za stálého promíchávání přivedu k varu pak doliji vývarem.

  5. Když se směs začne vařit přisypu na kostičky nakrájené brambory a vsypu kroupy.

  6. Když jsou kroupy měkké dochutím solí pepřem a majoránkou, nechám 5 minut provařit.

  7. Podávám ozdobené petrželkou s dvěma lžičkami zakysané smetany. Polévka je hustější svačinová pochoutka s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!